Убийците на Тодор с нови обвинения

Убийците на 18-годишния Тодор от Враца може да  лежат в затвора от 20 години до до живот без право на замяна. Братята Десислав и Иван Дамянови, ще бъдат съдени за предумишлено убийство по хулигански подбуди. След силен обществен натиск в социалните мрежи, протести във Враца и още няколко града и намесата на главния прокурор за часове обвиненията на побойниците с прякори Поничките бяха променени.

Първоначално още в сряда окръжната прокуратура във Враца ги подведе под отговорност за непредумишлено убийство след нанесена лека телесна повреда. По този текст законът предвижда до 5 г. затвор.

След намесата на главният прокурор братята Дамянови получиха по-тежкото обвинение, по което съдът може да им даде 20 години зад решетките, доживотен затвор или доживотна присъда без замяна.

Беше разпоредена и втора аутопсия на трупа на 18-годишния младеж, която ще извършат съдебни медици от столичната Военномедицинска академия. За Враца замина екип от трима съдебни лекари и кардиопатолог. С тях тръгна и мобилната криминалистична лаборатория на националното следствие, която има най-модерната апаратура за събиране на доказателства. Това е един от първите случаи, при които ще се използва лабораторията, открита преди около месец.

Във вторник по обяд в центъра на Враца братята Иван и Десислав Дамянови пребиха ученика Тодор Йорданов пред погледа на дузина свидетели, които снимали с телефоните си. От направените записи се вижда, че единият брат държи момчето, а другият го налага с ръце. Внезапно Тодор се свлича на земята и повече не идва в съзнание.

Все още няма окончателно заключение на съдебните  медици,  извършили първата  аутопсия на 18-годишния ученик.

Подобни статии

Top