Увеличават цената за посещение на Асенова крепост - DC news

Увеличават цената за посещение на Асенова крепост

Увеличение с 50% на входната такса за ученици и пенсионери предвижда промяна в Наредбата за местни такси и цени на услугите. Предвижда се цената на билета от един лев да скочи на 1.50 лева.

Останалите туристически такси за ползване на зоната около крепостта запазват стойността си, коментира за DCNEWS директорът на ОП „Туризъм“  Димитър Кирков. След обновяване на комплекса преди четири години се предлагат ритуал по сключване на брак, както и наемане на  терена за културни събития.

До края на летния сезон   основна атракция за посетителите ще бъде вечерно посещение на крепостта и разглеждане на старинния паметник, който е художествено осветен. Удълженото работно време през активния  сезон ще важи за петък и събота, когато крепостта ще е отворена до 22:00 часа.

„Асенова крепост е основен източник на приходи от туризъм в общината, затова целта ни е да увеличим времето за събиране на  такси“, каза Кирков. Като пример той посочи, че само през почивните дни от този обект общината прибира над 3 000 лева приход.

И тази година машината за билети пред информационния център в зоната няма да работи. Оказва се, че автоматът не отговаря на съвременните изисквания, най-малко, защото няма опция за връщане на ресто.

Обновяването на комплекса приключи през 2012-та година. Стойността на проекта беше 3 231 995,82 лв. Той се финансира по програма „Регионално развитие“, откъдето бяха отпуснати 2 665 665,78 лв. Останалите средства са осигурени от община Асеновград.

 

Подобни статии

Top