Уволненията във ВиК били заради дългове на дружеството

Уволненията вав вИК били заради дългове на дружеството

Масовите уволнения във „ВиК“ са незаконни, твърдят пловдивските социалисти. По техни данни от петък насам във водоснабдителното дружество са уволнени поне 50 души, 10 от които на постоянни договори. За масовите съкращения не са били уведомени синдикатите, те са възможни само, ако е изготвен нов бизнес план, който да се депозира в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От „ВиК“ също изложиха своята позиция.

45 са уволнените служители на „ВиК“, потвърди на извънредна пресконференция новият управител Спартак Николов. По думите му това са хора на договори с изпитателен срок, повечето назначени след 1 юли.

Неоспорим е фактът, че от 1 юли 2014-та година са назначени 59 човека. От 2 септември, датата от която е протоколът за освобождаването на Генов, до момента на вписването ми в Търговския регистър 9 септември 2014 г. са назначени 22-ма служители, обясни Николов

Като причина за уволненията той изтъкна влошеното финансово състояние на „ВиК“. За първото шестмесечие на тази година натрупаните краткосрочни дългове били 7 милиона лева, при 2 милиона за същия период на миналата година. В момента просрочените дългове за ток и горива са за милион и половина. Просрочена е и вноска по кредит към Европейската банка за възстановяване и развитие.

ВиК Пловдив към момента е изправена пред риска да й бъде спряно електрозахранването, ако не бъдат разсрочени тези просрочени задължения както към доставчиците на ел.енергия, така и да й бъде парализиран транспорта.

Освободени са и девет служители с постоянни договори на ръководни постове, които имат пряко отношение към финансово-икономическото състояние на „ВиК“, посочи Спартак Николов. На обвиненията, че уволненията не са съгласувани със синдикатите, той отговори, че на среща днес е получил подкрепа от КНСБ, КТ „Подкрепа“ и „Промяна“. Управителят на ВиК заяви, че нападките срещу него са политически, тъй като досегашният ръководен екип е в кандидат-депутатските листи на една от големите партии.

 

Подобни статии

Top