Удостоиха Караиванов с почетен плакет

pehlivanski_borbi1 (4)

Българската федерация по борба награди кмета на община Асеновград с почетен знак за личния му принос в развитието и популяризирането на този спорт.

Отличието градоначалникът получи днес по време на традиционните празници, посветени на Трифон Зарезан и пехливанските борби край едноименния параклис.

Тази година в борбите участваха над 30 професионални състезатели по борба и аматьори на възраст от 10 до 35 години. Те се състезаваха в четири категории – деца, юноши, кадети и мъже.

За голямата награда се включиха 7 души, като състезанието се проведе на принципа всеки срещу всеки. Последната среща (башът), се проведе до туш. За 14-та поредна година Димитър Кумчев спечели най-оспорваната и атрактивна битка – борбата за баша.

„Това е традиция”, извика над събралото се множество Кумчев и вдигна едрото животно върху рамене си, връчено му лично от кмета на града.

Кумчев е многократен носител на национални и международни титли и абсолютен световен шампион по плажна борба. Днес той получи и парична награда в размер на 300 лв., както и 20 литра от най-доброто червено вино на известна асеновградска изба.

Пехливанските борби започват след като месните свещеници отслужат празнична литургия в едноименния параклис.

Въпреки делничния ден те събраха хиляди зрители, дошли не само да видят пехливанските борби, но и да се забавляват на чаша червено станимашко вино и печени на скара мезета.

Осигурени бяха палатки от 4-ти артилерийски полк в Асеновград.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top