Удължиха срока за участие в асеновградската Винария - DC news

Удължиха срока за участие в асеновградската Винария

Винария, Асеновград, вино, сарми

27 проби бяло и червено вино са постъпили до момента за конкурса за най-добро домашно вино в Асеновград, съобщи зам.-кметът по хуманитарни дейности Мария Вълканова. Общината удължава срока за участие в надпреварата до 19 януари – понеделник.

Всички, които желаят да участват, могат да предоставят проби от вината /3 бутилки/ в стая 405 на Община Асеновград. Обявяването на победителите ще се състои на 31 януари.

Най-доброто домашно вино ще бъде определено от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки-София, Университет по хранителни технологии-Пловдив, Изпълнителна агенция по лозята и виното-София и „Винзавод” АД-Асеновград.

Тази година конкурсът ще има общински характер и паричните награди ще се връчват само на участници от община Асеновград. Производителите от Пловдив, които се включват, ще се състезават за 50-литрово буре.

Паралелно с местната Винария ще се проведе също  конкурс за станимашки сармички и ще бъдат обявени победителите в конкурса за поезия на тема „Вино и любов“.

По традиция кулминацията на празника на виното в Асеновград ще бъде на 31 януари. Той ще стартира в 11:30 часа пред паметника на Чорбаджака, след това по страда традиция от чешмата на Рибната църква ще потече червено вино, а накрая празникът ще се пренесе на площада.

Водещ на тържествата по традиция ще бъде актьорът Ути Бъчваров, гост на празника ще бъде Иван Дяков, а оркестър „Тракийско настроение“ ще свири на площада.

Поканени са винарските изби в региона и фирми, които ще осигурят мезетата за виното. На площада отново ще бъдат разпънати шатри, където асеновградчани ще могат да дегустират вино от миналогодишната реколта.

На 1 февруари ще се проведат традиционните пехливански борби в местността Св. Трифон.

Подобни статии

Top