Удължиха частичното бедствено положение за пътя към Лясково

Община Асеновград удължи частичното бедствено положение за пътя към Асенова крепост и селата Лясково, Яврово и Добралък. От администрацията съобщиха, че предстои да бъде даден старт на строителните дейности по укрепване на пътната отсечка, която е единствена към планинските села. Очаква се само Междуведомствената комисия към Министерски съвет, която ще заседава до края на седмицата, да отпусне над 2 млн. лева за реконструкцията.

Припомняме, че пътят  бе разцепен от свличането на цял земен пласт от планината в началото на пролетта заради  обилните валежи и преовлажняването на земна маса.

Ние вече имаме разработен проект със сондажи и проучване на терена и издадено разрешение за строеж. Така че ние можем да започнем работа веднага, след като имаме финансиране, обясни зам.-кметът по строителството на Асеновград Пламен Йончев.

Общината иска от държавата 2 милиона и 150 хиляди лева. Тези пари обаче ще са само за общинския път. Укрепването на пътя за Смолян ще се извършва от друга сметка.

Уукрепването на пътя от републиканската пътна мрежа Асеновград – Смолян, е възложено на фирмата-изпълнител на самия лот, самото укрепване на свлачището и изграждането на подпорната стена. То е независимо от нашия проект. Въпреки, че свлачището е едно, ние укрепваме два различни пътя – единият общински, другият от републиканската пътна мрежа.

Най-вероятно отсечката за Смолян ще се финансира със средства за самия лот, обясни Йончев.

Той съобщи също, че засега отпада реализацията на проекта за подмяна на осветителните тела в Асеновград. Нормативни промени спъвали идеята за ЕСКО договор. Този договор щеше да даде възможност уличните лампи да бъдат сменени с нови от фирма-изпълнител за нейна сметка с икономични осветителни тела. Идеята беше общината да се разплаща разсрочено за 7 години от икономиите на ток, които ще се реализират.

Подобни статии

Top