Ужас! Атентаторите в Брюкесл са готвели удар по белгийска АЕЦ!

Атентаторите, които се самовзривиха в Брюксел тази седмица, може би първоначално са целели удар по белгийска ядрена централа. Това съобщава вестник „Дерниер йор“, като се позовава на свои източници.

Повод за подобно съмнение е фактът, че двамата братя шахиди, взривили се на летището и в метрото, са мъжете, които са правили скрит видеозапис пред дома на директора на белгийската ядрена програма. Задържането миналата седмица на парижкия атентатор Салах Абдеслам е накарало братята и техните съучастници да се разбързат и да изберат по-лесни мишени.

Експерти обясняват, че използваните количества взривни вещества при атентатите в Брюксел, както и на намерените бомби в апартамента на терористите, показват продължителна подготовка. Процесът на синтез на използвания взрив с общодостъпни химически вещества отнема седмици.

Шофьорът на таксито, с което терористите са стигнали до аерогарата, съобщава, че по пътя те са коментирали критично американската политика. Вестникът уточнява, че шофьорът е имал съмнения за своите пътници и веднага щом е чул новините за атентата на летището, се е отправил към най-близкото полицейско управление.
С новите данни изцяло се затваря кръгът на връзката между атентатите от ноември в Париж и ударите в Брюксел тази седмица. Потвърждава се, че брюкселските атентатори са били тил на терористите, поразили френската столица.

Тримата атентатори от Брюксел, чиято самоличност е потвърдена, са родени и отраснали в белгийската столица. Все още не е известна самоличността на четвъртия джихадист – мъж с бяла връхна дреха и шапка, видян във видеозаписите на летището, избягал при нападението. Тази сутрин медиите в Белгия съобщават, че се издирва и втори мъж, вероятно съучастник на атентатора от метрото.

По последни данни терористичните удари в Брюксел оставиха 32 трупа и 300 ранени, от които 60 са в тежко състояние. Сред убитите и оцелелите все още има хора, чиято самоличност не е установена.

В същото време стана ясно, че и днес летището в Брюксел остава затворено, а големи компании като Луфтханза и Аерофлот са отменили полетите си. Евакуирана е железопътната гара в белгийския град Монс заради бомбена заплаха. На място са пристигнали сапьори. Движението на влаковете е спряно и засега не се знае кога ще се възобнови“.

Снимка: wowamazing.com

 

Подобни статии

Top