Украинка подобри световния рекорд на Стефка Костадинова

Ярослава Магучих скочи 210 см. на Диамантената лига в Париж, вижте коментара на шефа на БОК

Световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените, който българката постави на Световното първенство в Рим на 30 август 1987 година, официално падна.

Върховото постижение на Костадинова от италианската столица беше подобрено от най-добрата в дисциплината Ярослава Магучих от Украйна. На Диамантената лига в Париж Магучих скочи 210 см, с което подобри с един сантиметър досегашния рекорд, след като вече си беше осигурила успеха в състезанието.

На 30 август 1987 година по време на Световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред ТВ екраните станаха свидетели на феноменалното постижение на Стефка Костадинова. Председателят на Българския олимпийски комитет е призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана.

Втора и трета съответно останаха Никола Олислагърс (Австралия) и Ангелина Топич (Сърбия) с 201 и 198 см.

„Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни. Това заяви председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

„Преди месец в Рим бях сред официалните лица наградили Магучих, след като спечели европейско злато. По време на церемонията силно я прегърнах и й пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд. Дори се засмяхме, защото й казах, че още на Олимпиадата в Париж може да скочи 207 см и след това вече да се цели в 210 см. И ето, че тя го направи, при това точно в Париж, но малко преди Олимпиадата. Поздравявам още веднъж Магучих, желая й нови победи и рекорди, но и не спирам да вярвам, че един ден рекордът отново ще бъде български“, добави Костадинова.

„Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см. Сега Магучих скочи 210 см в Париж, където може би също символично след дни започват Олимпийските игри“, каза още тя.