Укрепват свлачището по пътя към Горни Воден (СНИМКИ)

asen_pat

Започна разчистването и укрепването на свлачището на пътя за асеновградския квартал Горни Воден. Ремонтът стана възможен, след като Община Асеновград получи парите за възстановяване на пътя, разрушен от свлачището в размер на 947 000 лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

С изкопаването на отводнителни канали и шахти стартираха възстановителните дейности на свлачището, което отнесе пътя за Горни Воден. Вече е спряло свличането на земната маса и от другата седмица, след разчистването на терена, започват сондажните и укрепителни дейности. Самият сондаж ще бъде с дълбочина до 6 метра.

След като се направи това конструктивно укрепване, започва изграждането на подпорни стени. Предвиждат се две големи подпорни стени, които са над пътя и под пътя. След тяхното изграждане се прави пътното легло, полага се настилката и се асфалтира, обясни кметът на Асеновград Емил Караиванов.

40 дни ще продължи работата по сондажите и поставянето на специални бетонни пилоти, които ще бъдат анкерирани с метални анкери, за да се укрепи терена. Едва след това започва строителството на подпорните стени, което ще продължи поне два месеца.  Те ще бъдат с дължина 78 и 90 метра, съобщи зам.-кметът по строителството Пламен Йончев.

Инвеститорската фирма, която отдолу строи, също за своя сметка ще направи подпорна стена на този участък, който не е укрепен и попада в терена на бъдещия аквапарк, поясни  Йончев.

Очаква се работата по пътя към Горни Воден да приключи през септември. На следваща сесия ще трябва да бъде направено и изменение на проекта за изграждане на водопровод, който трябваше да минава в този участък. Причината е, че трасето не е било съобразено със свлачищните процеси.

Засега остава аварийната ситуация по пътя за Асеновата крепост, Лясково, Яврово и Добралък, съобщи кметът. Оттам могат да преминават само линейки и пожарни, допълни той.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top