Укритият акциз от Тобиев нарасна до 1,6 млн.лв. (СНИМКИ И ВИДЕО)

Укритият акциз от бизнесмена Иван Тобиев и неговите служители и съучастници – Радослав Илиев и Зорница Добрева нарасна до над 1,6 млн. лв. Това съобщи прокурорът от апелативна прокуратура Красимир Папаризов, който днес представляваше държавното обвинение, докато Апелативният съд разгледа жалбите на тримата обвиняеми.

На практика стойността на укрития акциз, за който са обвинени тримата се е повишила до 1,6 млн. лева, поясни обвинителят. Той съобщи, че по делото са присъединени документи от още две фирми, едната от които сливенска, а другата пловдивска, като управителят на едно от дружествата Сергей Велев, е свидетелствал, че без да е получавал доставки на гориво, са му отчетени счетоводни документи за доставка на газьол за около 400 хиляди лева. В момента, в който е установено, че пристигат счетоводни документи за големи суми, от фирмата са сигнализирали в полицията.

Магистратът отново разказа каква е схемата, по която е действал собственикът на „Арена“ ООД.

„Големи цистерни, а вътре малко гориво. Така се избягва плащане на акциз“, поясни прокурорът. Т.е. количеството гориво, което се доставя е по-малко от декларираното. Намерени са също технически съоръжения, които не преминават се отчитат от датчика и реално така се укрива горивото.

В момента се изготвяли две експертизи, които да докажат обвинението за пране на пари. „Там също ще е голяма стойността“, обясни Папаризов. Днес той представи в съдебната зала извлеченията от банковите сметки. От тях се вижда, че има няколко дарения, преведени по банков път за около 80 хиляди лева. Това обаче са доказателства, приобщени в последните няколко дни.

Припомняме, че собственикът на бензиностанции „Арена“ в Пловдив бе задържан, след като в края на януари се разкри, че той има нелегална бензиностанция-майка, която зарежда другите му три бензиностанции в Пловдивско и Пазарджишко, с гориво, предназначено и маркирано за промишлени нужди. На 9 февруари Окръжният съд в града под тепетата остави Тобиев и служителите му в ареста, след като бяха обвинени за укриване на акциз в особено големи размери и пране на пари. Акцизът бил за над 1,3 милиона лева – престъпление, извършено в съучастие в периода от 01.01.2014 г. до 07.09.2015 г.

Сумата, изпрана от собственика на бензиностанциите била над 1,8 млн. лв., а престъплението било извършено в периода  26.11.2015 г. – 25.01.2016 г. при условията на продължавано престъпление, като бизнесменът е знаел, че парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Още вижте ТУК!

Пред съда днес прокурор Папаризов настоя, че ако тримата бъдат освободени от ареста, ще попречат на хода на разследването, като ще повлияят на свидетелите и може да укрият документация. Установено било, че те са „мотивирали“ техни служители какво да говорят пред митничарите, извършили проверката в митническия склад, където бе открита нелегалната цистерна с газьол.

Преди да бъде арестуван Тобиев, е имало и други арести – на трима служители, за по 24 часа, но те били освобождавани.

Прокуратурата се опитва да задържи обвиняемите, за да си довърши работата по разследването. Досега е иззета цялата документация на „Арена“ ООД и тримата няма какво вече да укриват, посочи в залата адвокатът им Димитър Аврамов. Според него срещу Тобиев и съучастниците му има само една невярна декларация и неплатен акциз, а Радослав Илиев дори не бил на работа във фирмата в периода, който се разследва от магистратите.

Иван Тобиев и служителите му бяха лаконични в последните си думи и единствено поискаха по-леки мерки от съда. Магистратите обаче ги оставиха в ареста, тъй като имало опасност да извършат друго престъпление.

Определението на съда е окончателно и влезе в сила веднага.

Подобни статии

Top