Улицата пред Католическата църква се превръща в площад

bazilika (2)

Улицата пред Католическата църква в Пловдив ще бъде превърната в площад, стана ясно по време на днешното представяне на проекта за разширение и довършване на разкопките на Голямата базилика.

До есента на 2018-та година, когато Голямата базилика ще бъда напълно разкрита и включена в група от обекти, свързани в подземен музей, община Пловдив ще задели 4,5 млн. лева, съобщи кметът Иван Тотев.

От фондация „Америка за България“ ще инвестират 5 млн., но са готови да финансират и разширението и разкриването на северния кораб,  заяви Ленко Ленков, член на УС на фондацията.

Сградата на Голямата базилика ще бъде на два етажа, всеки от които ще показва откритите два слоя мозайки. Разкопките ще продължат с пълна сила и през 2016-та, за да може срокът да се спази „на всяка цена“.

По време на представянето на проекта стана ясно, че всеки пловдивчанин, който желае с доброволен труд, да се докосне до историческите ценности по време на проекта, ще има тази възможност.

Ръководителят на екипа, който реставрира и консервира мозайките – Елена Кантарева, не вълнението си за новите разкопки, тъй като ще има уникалната възможност да се докосне до исторически пластове, които не са виждани повече от 15 века.

Базиликата е трикорабна, с два реда колони и има два пласта мозайки с обща площ 1400 кв. м. Тя е била огромна сграда, построена в първата половина на V век. Мозайките впечатляват с повече от 70 медальона на птици, изработени изключително прецизно.

Пространството около обекта също ще бъде преобразено, заяви градоначалникът Иван Тотев. Паркингът пред ДКЦ 1 ще бъде премахнат, улицата ще се отвори на изток и ще бъде поставена  спирка на градския транспорт.

Запитан дали промените в района няма да се отразят и на без това натоварения трафик, кметът лаконично заяви: „Когато няма път, няма проблем с трафика“.

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top