Уличен китарист от Пловдив по стъпките на Джо Сатриани - DC news

Уличен китарист от Пловдив по стъпките на Джо Сатриани

Пловдивски уличен музикант по стъпките на Джо Сатриани

Красотата може и да спаси света, но музиката пък ще задържи красотата. В това се убеждават пловдивчани всеки ден, когато минават по Главната и на всяка крачка срещат уличните музиканти. И в дъжд, и в пек, те са заели местата си, за да внесат настроение в културната столица, а за повечето от тях това е и единственият начин на препитание.

38-годишният Николай е един от творците, който е избрал да развива таланта си на улицата. Роден е в Чирпан и откакто се помни музиката е неговата страст. Свири от дете, а миналата година най-после е успял да завърши музикално образование. Сега е щастлив, че ще прави собствени композиции, вече със самочувствието на дипломиран творец.

В момента Ники живее в „Смирненски“, но почти всяка вечер излиза на Главната и с китарата си забавлява пловдивчани. Споделя, че обича да го прави и е горд, че хората се спират при него, а след това си тръгват усмихнати. Свирил е и в други градове, но Пловдив е градът с най-творческа атмосфера. И няма как да е иначе, нали сме културна столица!

Ники се надява скоро да започне да дава и уроци, за да си докарва по-големи доходи за в бъдеще. От свирене по улиците не се печели много, пък и всеки талантлив китарист мечтае да се качи на голяма сцена.

Николай признава, че има много любими музиканти, като най-вече се възхищава на Джо Сатриани. Преди да започне да се занимава професионално с китара, Сатриани също е давал уроци. Това е доказателство, че талантът и амбицията могат да изкачат всеки до върха.

Много хора минават покрай Ники и нито един не пропуска да го поздрави. „Всеки ден е така, минават, спират се, запознаваме се и постоянно ме разпитват. Това много ме радва.“, усмихва се китаристът. След това вади любимия си инструмент от калъфа и потъва в света на музиката.

 

 

 

Подобни статии

Top