Умна къща и домашни роботи на Пловдивския панаир (СНИМКИ)

panair (7)

Ако някога сте си мечтали за бъдеще, в което всички дейности по почистването и управлението на дома да бъдат автоматизирани, то това вече е факт и може да бъде видяно на тазгодишния пловдивски панаир.  Умна къща и роботи за дома са един от основните акценти на тазгодишното 71-во издание. Една от най-интересните технологии за дома – роботи – домашни помощници, събират и най-много зрители на изложението.

Плюсът при роботите е, че могат да се настройват и специално за прахосмукачка, да чистят сами и това става всеки ден, дори, когато ви няма, което е голям плюс. Много пада запрашеността, обясни Лидия Лашева от фирмата-вносител.

За първи път на изложението е показан робот, който почиства прозорци и санитарни повърхности. Но не по-малко интересна е технологията за управление и автоматизация на дома. Тя е българска и все още е в процес на доработка. До края на годината обаче предстои да бъде пусната на пазара.

Тези интелигентни системи отчитат каква е температурата в дома, каква е влажноста, каква е осветеността, какво е качеството на въздуха и с помощта на устройството, което сме разработили могат да изпратят информация за текущото състояние, обясни мениджърът на фирмата-производител Николай Чакръкчиев.

Така чрез мобилно приложение, по интернет, от мобилния телефон, таблета или компютъра, може да се управлява целия дом. И дори да се пусне дистанционно микровълновата фурна, кафемашината, да се смени цветовата гама на осветлението и дори да се получи информация за евентуални посетители. Това е бъдещето – вече днес, категорични са производителите.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top