Уникален конкурс на Stage 51 събира ученически рок групи

Второ издание на младежки фестивал за авторска музика, който цели да предостави легитимна трибуна на новоизгряващи рок групи, търсещи изява със собствено творчество.

Фестивалът е част от културния календар на община Пловдив.

Първият етап от S’COOL ROCK FEST ще премине под мотото: „Да извадим Рока от репетиционните.“

В периода от март до юни 2016 г. ще се проведат осем прослушвания, под формата на рок концерти, на млади съществуващи училищни групи като част от текущата програма на „Център за сценични изкуства STAGE 51″. Десетте най-добре представили се групи, ще бъдат официално поканени да се явят за участие на втори етап на фестивала.

Вторият етап от S’COOL ROCK FEST ще премине под мотото: „Рокът за едно по-добро бъдеще“. Това е същинското провеждане на фестивала с продължителност 2 дни – 9 и 10 септември 2016 година на Лапидариум в Стария град на Пловдив, където най-добрите тинейджърски рок групи ще се изявят на сцена – пред публика и поканените хедлайнери.

Техен ментор ще бъде Димитър Кърнев – китарист на рок група Д2 и композитор, както и организатор на конкурса „Голямото междучасие“. След края на изпълненията, той ще избере една от представилите се групи за директно участие в „Голямото междучасие“. Известна, доказала се и любима на тийнейджърите група ще закрие с грандиозно шоу рок феста.

Провеждането на китарни клиники и уъркшопове като съпътстващи мероприятия на S’COOL ROCK FEST има за цел подкрепа, равитие и насърчаване на младите музиканти, както и обогатяване на познанията им за музикалната история – стилове в музиката, музиканти, допринесли най-много за развитието и популяризирането на стила, както и показване на инструментални техники, представяне на различни марки и модели инструменти, ефекти и апаратури, използвани най-често в даден стил на рок музиката.

Като съпътстващ важен аспект от програмата на фестивала присъства въвеждането на иновации и насърчаването на предприемчивостта и личната инициатива. Стимулиране на младите музиканти в посока на креативност и оригинално творческо мислене, което се изразява в представянето на изцяло авторски песни.

Даване на поле за изява на дебютанти, които, в повечето случаи, не са имали възможност да се представят на сцена, оборудвана с професионална апаратура, пред публика, която да оцени и подкрепи техния стремеж за изява.

Това са предприемчиви младежи и млади артисти, насочили своите усилия и компетенции към изграждането на нови модели на организация, сътрудничество и културно производство, с мисия за борба с нравствената деградация и посредствеността, за подобряване на културните възприятия и възможност за бъдещо професионално развитие в сферата на изкуството.

Всички събития в двата фестивални дни: репетиции, уъркшопи, китарни клиники и самите концерти ще бъдат заснети. Ще бъде направен кратък филм, с който ще се представи рок-естетиката, която съществува извън нощните клубове – новите стилове в рока, които са актуални сред младото поколение и са почти непознати за по-възрастните фенове.

Целевата група за участие в проекта са млади български музиканти на възраст между 14 и 22 години.

Top