Уникален шлем на знатен тракийски военачалник показват в Пловдив

Уникален бронзов шлем на знатен тракиец, ще бъде изложен днес в пловдивския археологически музей. Той е част от забележителните тракийски находки от надгробната могила край Брестовица, които ще бъдат показани днес на изложба, озаглавена „Античните съкровища от Брестовица”. Тя ще продължи до 15 юни.

Експозицията включва 80 предмета, които ще са разположени в девет витрини. Артефактите са открити в шест гроба. Най-интересен е парадният боен шлем на тракийския военачалник, погребан в основата на надгробната могила. В продължение на две години екипи от София и Пловдив са възстановявали находката в действителния й вид.

Досега в света са открити три подобни шлема, но те са от желязо и са открити в Германия. На търгове те са достигнали цена до 1.5 млн. евро. Брестовишкият шлем е бронзов и е богато украсен със сцени от гръцката митология – богове, ероси и сцена от Троянската война. Изработен е около I-II век след Христа. Подобни шлемове са правени за висшите военачалници – императори, командири на легиони и др.

Още при откриването на гробницата директорът на Пловдивския археологически музей Костадин Кисьов, който лично ръководеше разкопките предполагаше, че тракиецът е бил с висок чин във Филипопол и има възможност да е част от династията на Одриските царе. При реставрацията на шлема е установено, че по него има деформации от удари от меч.

 

 

Подобни статии

Top