Уникални високопроходими пожарни ще гасят горски пожари в Пловдивско (СНИМКИ И ВИДЕО)

Три нови противопожарни автомобила получи пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по Оперативна програма „Околна среда“. Това са високопроходими противопожарни коли, предназначени специално за гасене на горски пожари, съобщиха от дирекцията.

Новите автомобили дават възможност да се осигури пожарната безопасност на високопланинските населени места и гористите местности. Основното им предназначение е за гасене на пожари в горите, обясни Веселин Брадистилов, който отговаря за логистичната поддръжка в пловдивската дирекция.

Колите са оборудвани с три резачки, храсторези и преносима водна помпа. Автомобилът има резервоар за 3000 литра вода и 300 литра пенообразувател, който дава възможност за омокряне и по-лесно погасяване на пожарите в горски площи.

Уникалното на автомобила е, че е оборудван с оросителна система. Това дава възможност ако попадне много близо до огъня, да се защити както екипажът, така и техниката, обясни Брадистилов.

За първи път пожарните коли са осигурени и с ролбари и допълнително укрепване, което да запази пожарникарите, ако техниката се преобърне заради труднодостъпния терен. Затова автомобилът не е много висок има нисък център на тежестта и това му дава голяма стабилност при гасене на горски и планински пожари.

Автомобилите са предназначени за службите, където има високопланински участъци и природни резервати като службата в Карлово и службата в Асеновград.  Подобни противопожарни автомобили са получили огнеборците във всички 28 области в страната, но те са разпределени там, където има нужда от тях.

Новата техника ще бъде изпратена на съответните противопожарни служби, когато бъде регистрирана в „Пътна полиция“. Брадистилов допълни, че в местната дирекция се очаква още нова техника до края на годината и припомни, че съвсем скоро пловдивските огнеборци получиха 42-метрова стълба, с която може да се извършват спасителни дейности до десетия етаж на висока сграда.

Подобни статии

Top