Уникални текстилни пана и кожени бижута правят пловдивски ученици (СНИМКИ)

Дни на отворените врати организира през тази седмица Регионален инспекторат по образованието в училищата от областта. Всяко училище и детска градина, включили се в инициативата, ще представят приоритетите си в работата с децата и учениците.

В Пловдив първа отвори врати Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил „Иван Богоров“.  Учениците демонстрираха как се тъкат декоративни пана и показаха технологиите за плъстене на вълна.

В работилниците на учебното заведение няколко момичета с желание вплитаха разноцветната вълнена прежда и обагрена вълна в красиви комбинации, достойни за всяка художествена галерия. Преподавателката им Райна Тодорова обясни, че по проект „Успех“ в гимназията са създадени два клуба – единият работи по филц техники.

Мария и Наталия обясниха, че работят по мокра технология. Първо правят фигурите от вълна, покриват ги с найлон и след това го намокрят със сапун и вода. Така се получава наплъстяването на вълната.

Гинка Кузова от Царимир ми разказа, че използва друга техника – плъстене чрез иглонабиване. По този начин прави разноцветни цветя, които могат да бъдат напоени с ароматни масла и да се използват като ароматизатор в къщи.

Други две момичета изработваха тъкани пана, опънати на специални рамки. Всяко от тях струва доста скъпо, понякога достига трицифрени суми, обясни преподавателката им.

В кабинета по кожена галантерия, ученици изработваха кожени аксесоари и бижута. Стоян Асенови ни демонстрира как се прави атрактивен пръстен от кожа. И дори ми подари любопитното бижу. Негови съученици работеха по малки чантички, портфейли и калъфчета за лични документи, визитки и дебитни или кредитни карти.

Идеята за дните на отворените врати е много добра, поясни директорът Златка Алдженаби. По думите й така се презентират професиите, за да може учениците и техните родители да изберат къде да се насочат при избора на училище.

Подобни статии

Top