Управляват трафика в Пловдив с интелигентна система (СНИМКИ)

Трафикът по пловдивските кръстовища през последните седмици се следи на огромна видеостена с размери 3,20 на 11,20, разположена в Центъра за управление на трафика, ситуиран в бившия хотел на Ванко 1.

На 15 кръстовища са монтирани видеокамери, които непрекъснато подават информация. Отделно са монтирани и контролери по светофарите, които позволяват гъвкаво и бързо да се отчитат натрупаните опашки и да се даде коридор за извеждане на трафика.

Една от главните цели на проекта е светофарите да се управляват интелигентно. Контролерите са мозъкът в цялата система, те преброяват трафика и на базата на статистиката взимат „интелигентни“ решения, обясни  ръководителят на проекта за внедряване на центъра за управление на трафика Стефан Райновски.

Системите за управление и видеонаблюдение дават възможност и за превенция на пътно-транспортни произшествия, тъй като на мониторите може да се види абсолютно всичко – водачи, които говорят по телефона, регистрационни табели, гримиращи се на кръстовище дами.

След срещата с директора на Областната дирекция на МВР Христо Разсолков е взето решение в съседство да има и видео център, в който полицаи ще наблюдават какво се случва по пловдивските пътища.

Центърът за управление на трафика обменя непрекъснато информация с центъра за управление на градския транспорт, който се намира в същата сграда, за да може светофарите да бъдат съобразени с движението на градските автобуси.

Подобни статии

Top