„Урок” и „Без/смъртен” тази вечер в лятно кино „Орфей”

Новините все повече определят битието ни, влизат осезаемо и в киното. Тази вечер от 21.15 ч. в лятно кино „Орфей” може да видите как едно вестникарско заглавие се разгръща във филм с висок емоционален градус, който хваща за гърлото – новия български „Урок” по кино и човечност.

„Провинциална учителка обра банка с пистолет-играчка“ – това е провокацията, която пали Кристина Грозева и Петър Вълчанов да създадат пълнометражния си дебют. Но съвременният абсурд в живота ни е само отправна точка към една социална драма в духа на класическия неореализъм. Историята се плете назад към мотивите, които карат един човек да стигне до крайности – но без да размахва пръст и да дава готови отговори. Маргита Гошева е болезнено истинска като Надежда – учителка по английски в малък град, която се опитва да даде морален урок на свой ученик, извършил кражба. В същото време тя самата се оказва пред поредица от трудности, които разклащат вътрешния й барометър. Когато от едната страна на везните стоят нравствените й принципи, а от другата – съдбата на нейното семейство, избухва истинска война между Надежда и Живота, в която победител и победен постоянно сменят местата си.  „Урок” спечели 4 награди на София Филм Фест, приз за дебют от Сан Себастиян и Гьотеборг и награди от Солун, Токио и Варшава.

Късната съботна вечер можете да посветите на носителя на Оскар Бен Кингсли в ролята на милиардера индустриалец Деймиън Хейл в „Без/смъртен” от 23.20 ч. в лятно кино „Орфей”. Бизнесменът е на смъртно легло, болен от рак, но претърпява радикална медицинска процедура, която прехвърля съзнанието му в тялото на здрав млад мъж. Оказва се, че не всичко е каквото изглежда, когато той започва да разкрива мистерията около произхода на тялото и организацията, която би убила, само за да защити своята кауза. „Без/смъртен” е провокативен психологически трилър на режисьора Тарсем Сингх, който изследва последствията от наемането на живот в името на безсмъртието.

Билети на касата на лятно кино „Орфей“. Онлайн резервации и продажба на билети на  www.boxoffice.bg

Подобни статии

Top