Успели пловдивчани от 7 социални групи се превърнаха в „живи книги“

Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив се превърна днес в център на толерантността, мултикултурното разбирателство и приемането на човека, такъв какъвто е. Проектът „Живи книги“ успя да разчупи стереотипите и да премахне грешните представи за хора от седем различни социални и етнически групи – незрящ, ром, мюсюлманин, евреин, бизнесмен, гей, арменец и страдащ от рядка болест.

Още в началото всеки желаещ да участва в проекта получи тениска с надпис „Не съди за книгата по корицата!“, както и право да избират с каква „книга“ искат да се срещнат. Изборът бе труден, тъй като всеки от поканените да сподели житейския си опит, бе по своему интересен и различен от останалите.

„Живите книги“ разказваха увлекателно за житейския си път, преодолените трудности, битката с предразсъдъците и победата над завистта и омразата. „Читателите“, по-голямата част от които студенти и ученици, попиваха всяка една дума и се надпреварваха да зададат своите въпроси.

Не е нужно читателите да се съгласяват с „книгите“, нито да ги харесват, по-важното е да разговарят с тях, като се опитат да ги разберат и да не ги съдят, споделиха организаторите Ваня Попова и Николай Павлов. Крайната им цел и най-голямо желание е да се ограничи  расизма, ксенофобията, словото на омразата и нетърпимостта в обществото.

Всяко „четене“ продължи около 40 минути, въпреки че времето летеше неусетно, а разговорите с всяка секунда ставаха все по-интересни и задълбочени. Видими притеснените и скептично настроените млади читатели, към края на събитието въодушевено разказваха за преживяната емоция и признаха, че никога не са имали подобна възможност.

Целта на проекта не бе просто постигната, а многократно надмината. Накрая всички бяха единодушни, че болен или здрав, българин или ром, хетеро или хомосексуален, всеки един от нас преди всичко е човек, който има своите предимства и недостатъци и има своите радости и болки.

 

Подобни статии

Top