Успешна 2015-та за културата в Пловдив

Операта, Драматичният театър и Кукленият театър в Пловдив отчетоха много успешна 2015-та година.

Директорите на трите културни институции под тепетата Нина Найденова, Кръстю Кръстев и Виктор Бойчев бяха категорични, че годината не е била никак лесна, но благодарение на сплотените колективи и усърдната работа, културният живот в Пловдив върви напред и нагоре.

Тримата се обединиха около тезата, че градът се нуждае от нова мултифункционална зала за културни спектакли, която интелигентната  пловдивска публика заслужава.

С 80% е нараснала публиката на Държавна опера – Пловдив, за периода 2014-2015 г., съобщи директорът й Нина Найденова. Освен това цената на билетите се е вдигнала, но въпреки това публиката непрекъснато расте.

Голямо постижение според Найденова е това, че 30 на сто от зрителите са чуждоговорящи. До голяма степен това се дължи на новата стратегия Opera Open и участието на Операта в най-различни формати и партньорства с други жанрове.

Пловдивската опера ще зарадва почитателите си с коледен концерт на 23 декември, в който ще си дадат среща класиката и джазът с участието на Петър Салчев, Хора на пловдивските момчета и академичния хор „Гаудеамус“.

На 26 декември пък ще има новогодишен детски карнавал с Госпожа Опера, а на 29 декември е станалият вече традиция Новогодишен бал.

Изключително силна година въпреки липсата на голяма сцена отчете и Кръстю Кръстев.

„Ние сме хора с високи изисквания и претенции към качеството на дейностите“, коментира директорът на Драмата и защити тезата си с цифри –  1,2 милиона приходи, 96 хиляди зрители, като в сметките не влизат гостуванията на трупата в други градове. От тях театърът прибавя още 13 хиляди души.

Над 300 са спектаклите, които Драматичен театър – Пловдив  е осъществил през тази година. Премиерните заглавия сред тях са 10.

„От 22 декември излизаме в заслужена почивка до 11 януари. Забранил съм на всички дори да доближават театъра в този период“, с усмивка допълни Кръстев.

Директорът на Кукления театър Виктор Бойчев се похвали с 37 600 зрители през тази година. Планираният бюджет за театъра е 127 хил. лв., който вече е надминат и приходите са достигнали 140 хил. лв., обяви той.

Трупата е изиграла над 500 представления и е направила четири нови авторски постановки.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top