Утвърждават нови пет приемни семейства в Асеновград (СНИМКИ)

Общинската програма за закрила на детето планира подбор, оценка и обучение на кандидати за пет нови професионални приемни родители през тази година. До края на миналия месец в общината са утвърдени общо 11 семейства за осъществяване на услугата „приемна грижа”. Само едно професионално семейство в момента е свободно, като услугата се предоставя общо на 11 деца. Две от професионалните семейства са утвърдени и полагат грижа за две деца.

24 са децата, които са преминали през „приемна грижа” от началото на проекта през 2011 година. 10 от тях са осиновени, а едно е настанено в Център за настаняване от семеен тип. Поради влошено здраве друго дете е пратено в специализирано заведение в Стара Загора. Едно дете се е върнало при биологичните си родители.

Броят на приемните семейства и на децата, преминали през тази грижа нараства, казва Валерия Георгиева, директор на Дирекция „Социално подпомагане” в града. По думите й, практиката сочи, че основна заетост имат семействата, оценени за деца до три годинки и с възможност за спешен прием.

Подобни статии

Top