Ути Бъчваров ще пече наденички на празника на виното в Асеновград

За четвърта поредна година кулинарният идол на България ще готви на традиционните празници на виното в града на Чая. Своята гозба той ще приготви на живо пред посетителите на празника по време на кулинарното си шоу и после лично ще раздава от вкусното мезе.

Три дни ще продължи Винария`2015 в Асеновград. Ще се лее пенливо вино, ще ухае на станимашки сармички, ще се рецитират и любовни стихове.

Кулминацията ще е на 31 януари, когато с шествие на винопроизводителите от паметника на Аристи Чорбаджака до Рибната църква в Асеновград ще бъде пресъздаден ритуалът „Вино от чешма“.

В ранния следобед ще бъдат наградени победителите в третия кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички“ и в 24-та надпревара за най-добро домашно вино от реколта 2015. Тази година се състезават 48 проби, от които само 5 са от бели вина. До финалният кръг обаче са допуснати 17 проби.

Тази година празниците на виното стартират още в четвъртък с провеждането на научния форум „Вино и туризъм” и представяне на възможности и перспективи за развитието му.

Финалът на Винария`2016-та ще бъде на 1 февруари, когато ще се проведат традиционните за града пехливански борби на местността св. Трифон. Там най-силните мъже ще премерят сили на тепиха, а победителят ще си тръгне с жив овен и, разбира се, буре с вино.

Вижте и програмата на празниците:

ОБЩИНА АСЕНОВГРАД
ПРАЗНИЦИ НА ВИНОТО 2016 г.

XXIV конкурс „ Най-добро домашно вино – реколта 2015 г.”

28 , 29, 30 януари 2016 г.
Форум „Вино и културен туризъм” с ЦКТ „Тракея” и винарски изби „Винзавод”АД , „Дядо Пламен”, „Шато Асена”

29 януари / петък/18,00 ч.
Представяне на възможности и перспективи за развитието на винен туризъм
Налбантова къща

30 януари / събота/ 17.00 ч.
Награждаване на победителите от Трети национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта”
Градска библиотека

31 януари /неделя/ 2016 г.
10.30ч. – Празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса от паметника на Аристи Чорбаджака до църквата „Св.Богородица Благовещение”- Рибната
паметника на Аристи Чорбаджака на ул.”Шести януари”

11.00 ч.– Ритуал „Вино от чешма”
Празничното шествие продължава от църквата „Св.Богородица Благовещение” – Рибната до пл. „Акад.Н.Хайтов”
църквата „Св.Богородица Благовещение” – Рибната

11.30 ч. – Празник на виното с участието на оркестър „Орфей” и Георги Янев , Ути Бъчваров, местни изпълнители и самодейни състави

Дегустация на станимашки вина на „Винпром” АД и винарска изба „Дядо Пламен” и на специалитети от Асеновград и селата Тополово, Избегли, Конуш, Бачково, Горнослав, Долнослав, Нови Извор, Леново
пл. „Акад.Н. Хайтов”

14.30 ч.–Награждаване на победителите в XXIV конкурс „Най-добро домашно вино-реколта 2015 г.”и в Четвърти кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички”
пл. „Акад.Н. Хайтов”

1 февруари/понеделник/ 2016 г.
10,00 ч. Традиционно честване на празника на виното с народни борби и веселие
местност „Св.Трифон”

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top