Утре гледаме най-много падащи звезди (СНИМКИ И ВИДЕО)

meteoriti (1)

Метеорният поток Ориониди, който започна в края на миналата седмица, ще достигне пика си в четвъртък, на 22 октомври. Тогава в небето над Земята ще има по 20-25 падащи звезди на час, съобщиха сайтът Space.com и РИА „Новости“. Пикът се пада в 5.00 часа българско време.

Известни са няколко десетки големи метеорни потока, когато в небето се появяват от 20 до 150 метеора на час. Орионидите спадат към тях, тъй като през някои години пикът на активността им достига 60 на час. Названието си са получили, тъй като радиантът е на границата между съзвездията Орион и Близнаци, но изглежда сякаш падащите звезди се носят към нас от съзвездието Орион.

Своеобразен „родител“ на Орионидите е прочутата Халеева комета, която се движи по елиптична орбита около Слънцето и „навестява“ Земята на всеки 75,5 години.
Наблюденията на метеорния поток Ориониди е показал, че той е с 12-годишен цикъл на активност. На всеки 12 години достига пика си, след което интензивността спада. Астрономите свързват тази периодичност с въздействието на Юпитер.

През тази и през следващите 2 години интензивността на потока ще намалява. Орионидите могат да се наблюдават най-добре с помощта на бинокъл, извън населено място. Снимането е трудно, тъй като метеорите се движат с голяма скорост – около 240 000 километра в час.

Снимки: .fromquarkstoquasars.com

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top