Утре е Голяма Богородица, литийно шествие за празника в Бачково

празнуваме Голяма Богородица в Бачково

Утре е Голяма Богородица. На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Раздават се, предварително осветени в църква, от първите плодове за сезона – грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за “Бог да прости умрелите”. За здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено, където св.Богородица е патрон на местната църква.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка на 64-год. възраст Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът ще се пресели в царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата.

Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна, тъй като светицата възкръсва.

Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт — т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като „Рождество Христово“ (25 декември), отчасти „Богоявление“ (25 март). Три обаче са строго свързани с Мария — „Рождество Богородично“ (8 септември), „Въведение Богородично“(Ден на християнското семейство — 21 ноември) и „Успение Богородично“ (15 август).

Празнуват всички, които носят името Мария, Марияна и техните производни.

Тази година в Бачковския манастир ще се възстанови традицията манастирът да не се затваря в нощта срещу 15-ти август.

От 20 часа на 14 август започват празнични богослужения с най-добрите певци от страната. Вечерта гвардейци от представителната ни рота с факелно шествие ще изнесат плащеницата на Света Богородица, а на паркинга пред манастира ще се проведе молебен за здраве

Манастирското братство и игуменът на Бачковския манастир приканват всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на светата обител на 15.08.2014 г.

Празненствата ще протекат при следния ред:

Начало – на 14.08. в 18,00 ч. с 9-и час с Малка вечерня;

19-20 ч. – почивка;

20 ч. – начало на Всенощното бдение:

1. Повечерие с Велика вечерня, на повечерието ще се прочете Молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир.

2. Около 23 ч. – петохлебие.

3. Около 24 ч. – начало на утренята – на това чинопоследование ще се отслужи Опело на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира. Двете икони ще бъдат носени от представители на Националната гвардейска част, а цялата лития ще бъде „охранявана” от почетен караул от военнослужещи от ІV артилерийски асеновградски полк с факли в ръце. След тях ще вървят свещенослужителите и игуменът със св. Плащаница на Пресвета Богородица – символ на погребението на пресветата Дева. (Тази лития се извършва за първи път от 200 години насам и символизира преклонението на целия народ, в лицето на Националната гвардейска част, пред нашата всеобща християнска Майка и молитвена Застъпница св. Богородица.)

Пред портите на светата обител ще бъде отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма.

4. Около 4 ч. на 15.08. започва св. Литургия за празника Успение на св. Богородица.

5. Около 7 ч., след литургията, в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.

6. В 12,00 ч. ще бъде осветен корбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника.

7. В 18,00 ч. ще се отслужи Велика вечерня.

Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от 14.08. сутринта до 15.08. вечерта, докато има посетители.

От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, минерална вода, дарена от „Бачково” АД, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.

 

 

 

Подобни статии

Top