Учат младежи на пътна безопасност

Ученици от двете големи гимназии в Асеновград бяха запознати с правилата за движение и Наказателния кодекс на среща-дискусия с представители на Пътна полиция и Районна прокуратура. Образователната програма е насочена към деца до 18 години, на които им предстои да вземат шофьорска книжка за първи път. Кампанията се организира за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия и по време на предстоящите абитуриенски балове.

„Целта на инициативата е за пореден път да се засили вниманието на хората върху безопасността на пътя”, обясни Ботьо Гиргинов – инспектор „Превантивна дейност” към Пътна полиция -Пловдив. По думите му, само за миналата година на територията на областта 185 деца са пострадали на пътя. Загинали са петима млади хора.

Като основна причини за катастрофите Гиргинов изтъкна несъобразената скорост, рискови изпреварвания, отнето предимство. Водещи са и употребата на алкохол, както и неправоспособността на водачите.

„Безопасността на движението е право и отговорност на всеки от нас. Да бъдем толерантни и отговорни водачи или пешеходци на пътя, да спазваме правилата за движение с цел намаляване на нещастията по пътищата”, призоваха участниците в дискусията.

След Асеновград престоят подобни срещи и в останалите общини на Пловдивска област. В рамките на кампанията до края на месец март, над 4400 младежи ще бъдат посетени от служителите на Пътна полиция и представители на Районните полицейски управления.

Подобни статии

Top