Ученик-убиец поиска домашен арест, за да се дипломира (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пловдивският апелативен съд остави в ареста 18-годишния Антон Петков от Смолян, който в края на миналата година уби 24-годишния Никола Мавродиев пред местната дискотека „Сити“. Младежът поиска промяна на мярката си за неотклонение, за да се дипломира.

Пред журналисти преди началото на делото за мярката адвокатът му Стоян Братанов обясни, че 12-класникът е действал при самозащита, тъй като бил нападнат от Мавродиев. Пред съда юристът изтъкна, че Антон има чисто съдебно минало, веднага си е признал за убийството и е съдействал на разследването, като сам е предал ножа, с който е пробол опонента си. Адвокатът посочи, че момчето току що е навършило 18 години, все още учи в 12 клас, предстои му дипломиране и абитуриентство. Затова той поиска от съда Петков да бъде освободен, с идеята, че така щяло да се даде шанс на един млад човек. Вижте какво още каза пред журналисти в следващото видео:

Според прокурора от Апелативна прокуратура Божидарка Попова това, че младежът е предал ножа и има чисто съдебно минало не е оневиняващо обстоятелство. „Той е нанесъл прободни рани в корема на починалия, като при един от ударите ножът е засегнал гръбначния стълб и е срязал артерията в корема“, посочи магистратът. Попова допълни, че в урината на Антон са били открити тетрахидроканабинол – активното вещество, което се съдържа в марихуаната, а също амфетамин и алкохол. „Имаме смърт, хладно оръжие и прободно нараняване, какво по-утежняващо от това?“ – попита прокурор Попова. По думите й доводът, че му предстои абитуриентство и затова трябва да бъде освободен, бил несъстоятелен при положение, че е отнел човешки живот. Според магистрата има опасност Антон да повлияе на свидетелите, ако е под домашен арест.

Антон и Никола се сбили около 5 часа сутринта на 27 декември миналата година пред смолянската дискотека „Сити“ заради момиче.

При скарването Антон Петков е бил повален на земята, удрян и ритан. След изправянето си Антон извадил нож тип „пеперуда”, който носел в себе си и пробол няколко пъти в корема Никола. Единият удар се оказал смъртоносен. Никола починал минути по-късно на път за болницата.

Според свидетели свадата избухнала заради приятелката на Антон Жана, а до фаталния изход се е стигнало под влияние на алкохола и наркотиците.

Днес пред съда в Пловдив дойдоха близките на убития Никола. Първоначално те застанаха пред съда с портрета на загиналото момче, което впоследствие разплаканата му сестра – Анастасия Мавродиева, държа през цялото време в съдебната зала.  Приятели на Никола също бяха в залата с плакати „Искаме справедливост“.

„Изгубих брат си и искам да зная с какво право убиецът е посегнал на живота му“, питаше Анастасия.

 

В крайна сметка апелативният съд потвърди постоянния арест, наложен от смолянския окръжен съд. При произнасяне на решението близките на жертвата аплодираха съдебния състав.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top