Учените доказаха връзка между времето и болката

Учени доказаха, че времето, особено слънчевите и дъждовни дни, наистина влияе върху силата и честотата на хроничните болежки. Те са наблюдавали живота на около 10 хиляди души с помощта на техните смартфони. За откритието стана ясно на Британския фестивал на науката в Суонси.

„Когато докажем окончателно, че такава връзка съществува, хората ще получат увереност в това, че не си въобразяват тези болки и ще могат да планират живота си, отчитайки влиянието на времето върху самочувствието им. Разбира се, за да установим, как именно времето влияе на болката, ни е необходимо да наблюдаваме още доброволци, които са съгласни да описват усещанията си с помощта на смартфоните си“, — заяви Уилям Диксън от университета в Манчестър.

Диксън и колегите му вече девет месеца провеждат експеримент с наименованието „Облачно, възможна е болка“. В рамките му те с еопитват да разберат наистина ли ревматизмът, главоболието и останалите хронични усещания за болка, от които често се оплакват възрастните, а и някои по-млади хора по време на дъжд, влажно време или в големи жеги, са свързани с времето.

За решението на тази задача британските медици са разработили специално приложение, което постоянно разпитва собственика си за състоянието му и предава тези сведения на учените, заедно с текущи данни за времето там, където живее участника в експеримента, с помощта на GPS.

Първият междинен анализ на данните, събрани чрез „облака“, показват, че зависимостта между времето и честотата на хроничните болки е реална. Например британците по-рядко изпитвали подобни усещания през февруари и април, когато броят на дъждовните дни е минимален, а този – на слънчевите – максимален. Обратното наблюдавали  през юни, когато в Англия имаше „епидемия“ от дъждове, а слънцето се показваше рядко.

Всичко това показва, че има връзка между болката и времето, смята Диксън. Все пак той предлага да бъдат изчакани и крайните резултати от наблюдението, които ще продължат още 9 месеца.

Превод: DCNEWS
Източник: ria.ru

Подобни статии

Top