Ученици в дебат „за” и „против” казармата в Западен

Дебат между ученици „за” и „против” въвеждането на задължителна военна служба в България се проведе в залата на районното кметство в „Западен”. Състезанието се организира от Регионалния инспекторат по образование със съдействието на община Пловдив и районния кмет Димитър Колев, който бе домакин на дебата. Специален гост на събитието бе Соня Мелоян от РИО-Пловдив.

Общо 8 отбора от 5 училища от Пловдив стартираха в своеобразното състезание, като днес се проведе финалът. В него едни срещу други се изправиха ученици и учители от Езикова гимназия „Пловдив” и отбор на Националната търговска гимназия, а темата на дебата бе: „Това правителство вярва, че трябва да се върне задължителната военна служба”. Всички те се бяха подготвили предварително и по двете теми, като след жребий бе определено правителството да се представлява от езиковата гимназия, а опозицията – от търговската.

Дебатът премина в тон на разбирателство и взаимно уважение, а в залата на кметството в „Западен” се чуха изключително силни аргументи в полза и на двете позиции. В крайна сметка след много оспорвано гласуване на журито победители с 3 на 2 гласа станаха възпитаниците на ЕГ „Пловдив”, които представляваха правителството и защитаваха тезата за въвеждане на задължителна военна служба.

Днешният дебат бе първият на регионално ниво, като целта му е да се възстанови интереса на учениците и учителите към такъв род състезания. Организаторите на състезанието са категорични, че подобни инициативи формират гражданска позиция у младите хора и ги учат на уважение и толерантност към различното от тяхното мнение.

Top