Ученици: Защо насилниците на деца лежат 11 месеца в затвора? (СНИМКИ)

11208762_10203721269463239_663489039_n

Ученици от пловдивски училища ще се учат как да се предпазят от насилници с помощта на документален филм, направен по драматични действителни случаи на насилие над деца. Лентата, озаглавена „Непростимо“, е заснета с подкрепата на Главна дирекция за борба с организираната престъпност в МВР. Тя насочва вниманието на децата към опасностите, които ги грозят в интернет и социалните мрежи.

30-минутният филм „Непростимо“ предизвика много въпроси у децата от 6 и 7 клас в СОУ „Пейо Яворов“, където бе показан премиерно за Пловдив.  Завладяващата лента разказва за случаи на физически тормоз между съученици, а също педофилия и сексуално насилие. И в трите случая за осъществяване на намеренията си престъпниците са използвали социалните мрежи и скайп, разказа авторката Емилия Антова, журналист в програма „Хоризонт“ на БНР.

За мен е важно децата да бъдат предупредени за опасностите, които ги дебнат в интернет, защото все пак ще имат едно наум какво може да се случи ако „изляза късно вечер или ако мина през опасно място, или ако някой в интернет твърде агресивно се държи и иска да ме види“

Въздействащите истории за момиче, което бие съученичката си и я злепоставя в интернет, и сексуални насилници, уговаряли срещи с деца в социалните мрежи, впечатлиха децата. Най-много въпроси у децата обаче предизвикаха ниските наказания, наложени на насилниците.

Какви са тези глупави закони, че можеш да отидеш и изнасилиш дете и само 11 месеца в затвора, това ми е много странно, вълнуваше се шестокласникът Христо Крушков. Съученичката му Пламена Демерджиева се чудеше как ще реагират насилниците, когато сами станат родители.

Развълнувани бяха и учителите.

Тези послания трябва да бъдат отправени не толкова към децата, колкото към родителите, които постфактум си блъскат главата и искат да удушат този или оня. Ние не срещаме съдействие от страна на родителите. Всичко се случва след това, обясни по време на дискусията преподавателката по български език и литература Мариана Мирчева.

Отглеждаме скайп деца, тъй като повечето ни възпитаници растат при баба и дядо, разказаха педагозите и настояха за повече подобни филми. Брошурите и флайерите вече не достигат до децата, това е начинът, коментира и Емилия Антова.

Филмът й ще бъде показан във всички пловдивски училища, тъй като общината е закупила правата от авторката.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top