Ученици изследват водите на реки и извори в Пловдивско

Проби от реките Въча, Чая, Тунджа, Марица и от минерален извор ще вземат при полеви условия експерти от Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция за околна среда, заедно с ученици от Кричим, Асеновград, Калофер, Хисаря и Пловдив. Информационните срещи ще се проведат до края на седмицата по повод Световния ден на водата – 22 март, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води – Пловдив (РИОСВ).

В отбелязването на празника със свои инициативи се включват също Басейнова дирекция, Община Пловдив, „ВиК“ ООД – Пловдив и Областният информационен център (ОИЦ). Целта е да се провокира интереса на младите хора да изследват сами местните водни басейни по основни показатели за качество на водата – температура, киселинност (рН), прозрачност (мътност) и разтворен кислород (DO).

Инициативата за Световен ден на водата – 22 март се заражда през 1992 година по време на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие“, проведена в бразилския град Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 година, като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Подобни статии

Top