Ученици на Райна Кабаиванска събраха 2000 души на Античния - DC news

Ученици на Райна Кабаиванска събраха 2000 души на Античния

Райна кабаиванска ще пее довечера на Античния театър в Пловдив

Над 2000 пловдивчани и гости на града аплодираха снощи учениците на световноизвестната оперна певица Райна Кабаиванска. Галаконцертът с участието на оркестъра на Софийската опера продължи близо 3 часа и беше посветен на 100-годишния юбилей на Борис Христов.

Концертът е и сред акцентите на програмата на Петия Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Сред студентите на 80-годишното сопрано пяха младежи от България, Сърбия, Италия, Пуерто Рико, Хавай, Чили и Южна Корея.

Самата Райна Кабаиванска не се е изявявала в Пловдив от 15 години. Последното й участие е било именно на Античния театър. Снощи тя отново се качи на неговата сцена, за да представи стипендиантите си. Оперната певица припомни на публиката, че е от пловдивско потекло.

Дядо ми е пловдивчанин и участник в Руско-турската Освободителна война. Той носеше огромни и завити мустаци и беше голям бунтовник. Баща ми също е от Пловдив, подчерта певицата.

Мотото на снощния концерт беше „Божествената Райна Кабаиванска и нейният майсторски клас“. Оперната прима е кавалер на Ордена на Италия, избирана петкратно за най-популярна личност на Италия и двукратно за музикант на годината. Удостоена е и с „Оскар за кариера“ на международните награди за опера.

 

Подобни статии

Top