Ученици от Пловдив отиват на прокурор, оженили се през ваканцията

Пет момичета и едно момче, ученици в 7 и 9 клас в ОУ „Найден Геров“ в Пловдив, са заживели незаконно на семейни начала през ваканцията, съобщи директорът Васил Въргулев.

Той подготвя сигнал до полицията и Отдела за закрила на детето. За случаите ще бъде сезирана и прокуратурата, тъй като за съжителство с малолетни или непълнолетни се търси наказателна отговорност.

„Установихме, че шестимата живят с изгорите си по време на обиколките, които преподавателите направиха по адресите на всички наши възпитаници“, уточни Въргулев. Родителите на пристаналите тийнейджъри твърдели, че те вече няма да посещават занятия. Учителите обаче се надяват те да се появят в клас.

При обхождането на домовете станало ясно, че 150 ученици от ОУ „Найден Геров“ са заминали със семействата си на гурбет. Десет от тях не са си взели отпусните. Според директора част от децата ще започнат да се връщат в „Столипиново“ през октомври, след като родителите им не успеят да намерят работа.

Въргулев е категоричен, че няма да има закриване на паралелки. Първолаците обаче са намалели и са едва 77.

Общо 3400 първокласници ще прекрачат прага на пловдивските училища. В ОУ „Алеко Константинов“ се говят да ги посрещнат със специален ритуал и нова спортна площадка. Кметът Иван Тотев ще открие учебната година в Езикова гимназия „Иван Вазов“.

„В три учебни заведения в града – в ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Гео Милев“ и в Професионалната гимназия по електротехника все още текат ремонти.

Същата е ситуацията в училищата в Брестник, Ново село, Перущица и Лъки. Създали сме организация строителните дейности да не пречат на занятията“, коментира шефът на регионалния инспекторат по образование Иванка Киркова.

В помощното училище „Стефан Караджа“, което горя в края на август, децата ще започнат уроците си в пригодените за целта помещения в пансиона.

Източник: „24 часа“

Подобни статии

Top