Ученици показаха как се неутрализира химическо замърсяване

35 деца от 7 училища в Пловдив взеха участие в общинското състезание „Защита при бедствия и извънредни ситуации – Пловдив 2017“. То се провежда всяка година и е на два етапа – в първия децата трябва да покажат теоретични знания и да отговорят на въпроси от реални ситуации в живота.

По време на втория етап от състезанието учениците демонстрираха какво са научили и как трябва да реагират в екстремни ситуации – при земетресение, как съхраняват хранителни продукти при радиационно замърсяване, как се неутрализира химическо замърсяване с амоняк и хлор, вследствие на промишлени отрови, как се херметизират прозорци, как се поставят на противогази и жилетки при наводнения и какви са действията за спасяване на давещи се във вода.

Двата отбора, показали най-добри резултати, ще участват в националното състезание. За класиралите се на първите три места има купи, медали и грамоти от кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев. Организаторите са предвидили и утешителни награди – ранички, а всеки един от участниците получи подарък – тениска.

Обученията за защита при бедствия и аварии са залегнали в учебната програма и цели освен теоретични знания, но и придобиване на практически умения при подрастващите. Днешната надпревара се провежда в скривалището на Сахат тепе, което се използва за обучителен център от Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението.

Заедно със състезанието се поведе и конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“, в която участие взеха 75 деца от всички училища в Пловдив, за които също бяха предвидени награди – пособия за рисуване.

Подобни статии

Top