Ученици редят кубчето на Рубик в тест за интелигентност (СНИМКИ)

Прасета, чинчила, крави или овце за домашни любимци отглежда виртуална ферма край Пловдив. Животните достигат минимални размери – например прасетата – до 5 килограма и са супер интелигентни. Те могат да живеят в апартамент и да бъдат разхождани от собствениците им на каишка като кучета, разказаха пред журналисти ученички от пловдивската Национална търговска гимназия.

Момичетата са автори на идеята за фермата и атрактивно облечени като млади каубойки, привличаха „клиенти“ за своя малък бизнес с рекламни материали и визитки. Според тях на Запад и в САЩ отглеждането на селскостопански животни като домашни любимци е мода и дори така обичаната от тийнейджърите Майли Сайръс също си имала прасенце на каишка.

Всичко това се случва на тазгодишния „ТФ Фест 2016 – Млад предприемач”. В него участват 110 тренировъчни фирми от 3 държави – България, Сърбия и Черна гора.

Оказа се обаче, че Националната търговска гимназия предлага едни от най-интересните виртуални фирми. Именно оттам е единайсетокласничката Димитрия Теллиева, която, облечена като булка обясни, че представя сватбена агенция.  Момичето разказа, че прави цялостна организация на сватбено тържество, като осигурява от облеклата на младоженците до медения месец. Нейни съученици пък са организирали фирма за джиесеми.

Във феста участват също автомобилни фирми, ферми за производство на пчелен мед, хлебарници, сладкарници, в които може да се четат книги, застрахователни дружества и банки.

На „ТФ Феста” се извършват и сделки, а разплащането става по банков път, за да няма укриване на доходи и данъци.  Данъчната култура е акцент на тазгодишния форум.  На него дебютира първата в България  виртуална данъчна агенция, създадена от студенти в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ). Те включиха в програмата и нов конкурс – за попълване на данъчна декларация.   Предвидили сме лекции и практически занимания за подобряване на данъчната и финансовата подготовка на младите хора, каза Венелин Найденов, директор на Териториалната  дирекция на НАП в Пловдив, която е патрон на инициативата на ЕВУИМ.

Над 800 участници от 40 училища и 2 университета участват във фестивала. Те ще се включат в 14 конкурса. Един от тях е тестът за интелигентност, който се провежда за първи път. Идеята е на Националното училище по роботика. Конкурсът е  в два кръга – подреждане на кубчето на Рубик и решаване на логическа задача за оцеляване в конкурентна среда, нещо като състезанието „Сървайвър“, но за бъдещи предприемачи, обясни инж. Александър Чобанов, ръководител на Националното училище по роботика.

Представители на големи компании търсят кадри на изложението „ТФ фест 2016“. Тази година форумът в Пловдивския панаир е обект на голям интерес от страна на бизнеса.

 

Дуалното обучение е акцентът на „ТФ фест 2016“, подчерта Дария Маврудиева, ръководител на  Центъра на учебно-тренировъчните фирми (ЦУТФ), който организира проявата. Най-големият годишен форум на Мрежата на българските тренировъчни предприятия показва предимствата на дуалната система, съчетаваща теоретични знания и практически умения.

 

 

Вече обмисляме „ТФ фест“ да се провежда три дни, защото съпътстващата програма стана много разнообразна, каза Дария Маврудиева.

 

 

 

Подобни статии

Top