Ученици с розови фланелки и послания срещу тормоза (СНИМКИ)

Децата в пловдивското ОУ „Алеко Константинов“ отбелязаха днес Световния ден за борба срещу тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка”. На този ден със символично обличане на розова дреха, участниците показват своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Децата разказаха пред съучениците си за историята на Деня на розовата фланелка. „Всичко започва от канадската провинция Нова Скотия. Там деца организирали протест срещу тормоза на дете, което носело розово поло в училище, от негови по-големи съученици. За да подкрепят детето, съучениците му облекли розови тениски.  На следващата година премиерът на Британска Колумбия обявява всяка последна сряда на февруари за ден на тормоза в училище.

Тази година акцентът на кампанията в ОУ „Алеко Константинов“ е върху кибертормоза, който става все по-разпространен заради масовото използване на Интернет от учениците. За да отбележат деня, децата облякоха розови тениски, раздадоха брошури на съучениците си в голямото междучасие, разлепиха плакати в училище и разпратиха послания до учители и ученици как по-лесно да се справят с тормоза.

В брошурата, съставена от самите деца в училищния парламент, има съвети как да се справят с кибертормоза и тормоза в училище. Участниците в протеста се обявиха срещу изнудването чрез открадване на фейсбук профили и снимки в интернет.

Учителите също се присъединиха към акцията и всеки от тях имаше розов акцент в облеклото си.

От днес в училището стартира и проектът „Училище в облака“. „До този момент в училището има пълен обхват на Интернет. Правим една нова и решителна крачка – въвеждаме Гугъл приложение за образованието“, поясни директорът Красимир Ангелов.

Подобни статии

Top