Ученическият елит от млади физици на състезание в Пловдив

Филиалът на Техническия университет в Пловдив за десети път поема домакинството на национално състезание на знаещите млади физици. Националното състезание обаче е дванадесето поред и стартът му е от 16 часа на 17 април в аулата на вуза. Организатор на състезанието е клуб “Квант” към Общинския детски комплекс в Пловдив и през тази година в него досега са записани за участие 92 млади физици от цялата страна. Според Васил Базлеков – физик и научен ръководител на клуб “Квант” – състезанието е най-голямата възможност за изява на учениците и шанс да бъдат приети в български технически университети без приемен изпит. Затова най-борбените участници в състезанието са кандидат-студентите, които в 11-тото издание на състезанието през миналата година са били 18 ученици, а тази година са 42. Участват обаче ученици от 6 до 12 клас. Регламентът на последния кръг от състезанието – големият финал – изправя отбор №1 на ученици до 8 клас срещу лидерите до 11 клас и срещу отбора на абитуриентите. Често пъти “малките” побеждават “Големите”, казва Васил Базлеков.

В Националното състезание по физика ще участва и пловдивската ученичка Лора Стоянова, която е приета да учи в Харвард. Тя ще бъде и капитан на единия от оотборите. Според Васил Базлеков днешните участници в националното състезание по физика са ученическият елит, на който страната ни ще разчита в областта на инженерните науки и физиката. Състезанието позволява на българските университети да последват европейския опит – да открива таланти от ученическата скамейка, да наблюдават развитието им и да ги кани като студенти.

Клуб “Квант” е създаден през 2003 година от ентусиазирани ученици от елитните пловдивски гимназии и студенти. От самото си начало негов ръководител е Васил Базелков. Той припомня, че клубът е единствен в страната. Помагали сме обаче на приятели от Националната математическа гимназия в София, от Варна, Хасково, Смолян. Там обаче финансови спънки ограничават създаването на подобни клубове, докато помощта на Пловдивска община се е оказала решаваща за развитието на “Квант”.

Подобни статии

Top