Ученическо шествие за патронния празник на СОУ „Пейо Яворов“

darik

Със състезание по български език ще бъде отбелязан патронният празник на СОУ „Пейо Яворов” днес. Децата от началния курс ще се впуснат в дебрите на родния език и ще покажат на своите учителите и родители доколко граматически са го усвоили през първите години от училищния си живот. Състезанието се организира съвместно и с районната администрация в „Северен”.

Освен препитването за момичетата и момчетата от 1 до 4 клас, ще има и празник, в който ще се включат и големите възпитаници на СОУ „Пейо Яворов”.

В 10.30 часа пред паметника на поета в Стария град ще бъдат поднесени цветя и венци от бивши и настоящи ученици на елитното училище от район „Северен”. Преди това се организира тържествено шествие, което ще тръгне от училището, ще премине по Пешеходния мост и Главната улица и ще стигне пред Арменското училище, където е и бюст-паметника на патрона Пейо Крачолов Яворов. Там са поканени преподаватели и от Пловдивския университет, представители на местната власт и от фондация „Яворов”.

Тази година патронният празник преминава под мотото „55 години Яворовци”. Това е група от ученици, учители, предприемачи и университетски лице, които се занимават с изследването на живота и делото на поета. Интересното е, че в този клуб „Яворови почитатели” винаги влизат и настоящи ученици, които въпреки ангажиментите си в клас, намират време и за дейности в училищния живот. Директорът на СОУ „Пейо Яворов” Сашка Кръстева съобщи, че именно те ще се включат утре сутринта в почистване  и облагородяването на мястото пред паметника на Яворов в Стария град.

След обяд пак по повод патронния празник на училището, във физкултурния му салон се организира и волейболен турнир. Той ще премине под мотото „Толерантност” и ще обедини най-добрите волейболисти на ЕГ „Иван Вазов”, ЕГ „Пловдив” и училището-домакин „Пейо Яворов”. Гост ще бъде кметът на район „Северен” Ральо Ралев. Спортният празник започва в 14.00.

Снимка: dariknews.bg

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top