Учени използваха кожни клетки, за да унищожат ракови образувания

Едва 30 процента от пациентите, засегнати от глиобластом, оцеляват две години, защото дори ако е изрязан от хирург, е почти невъзможно да се спечели борбата с останали ракови клетки с издължена форма, които се разпространяват в мозъка и позволяват повторната поява на тумора, предаде Агенция ЮПИ.

Учени от университета на Северна Каролина разработиха нова технология, която превръща кожни клетки в атакуващи рака стволови клетки. Експерименти с мишки показаха, че тези стволови клетки откриват и унищожават останали ракови клетки в мозъка.

Глиобластомът е агресивен бързорастящ тумор, който формира астроцити – клетки, свързани с поддържащи функции в мозъка. Астроцитите се репродуцират бързо и имат поддържаща роля за голяма мрежа кръвоносни съдове. Затова заболяването е трудно за лечение.

„Поискахме да установим дали създадените по този начин стволови мозъчни клетки ще вземат за мишена ракови клетки и дали ще могат да се използват за доставяне на лекарство – заяви д-р Шон Хинчън от университета. – За пръв път технология, свързана с директно препрограмиране, бе използвана за лечение на рак.“

За целите на изследването учените препрограмирали кожни клетки, за да ги превърнат в невронни стволови клетки, които произвеждат унищожаващ раковите образувания протеин. Невронните стволови клетки били присадени у мишки и останали на място достатъчно дълго, за да търсят ракови клетки. В зависимост от мястото на тумора оцеляването на гризачите било увеличено с между 160 и 220 на сто. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Снимка: mediacafe.bg

Подобни статии

Top