Учени обясниха светлината в тунела преди смъртта!

Учени обясниха тунела при умиращите

Медици от САЩ оповестиха нова теория за предсмъртните видения на хората, които умират – сред тях са появата на образи на починали близки и тунел с ярка бяла светлина в края. Според тях, прекратяването на притока на кислород и глюкоза към мозъка стимулира негова значителна активност, характерна за нормално работещо съзнание.

Това състояние се наблюдава при спирането на сърцето и прекратяването на захранването на главния мозък на умиращ човек.

Изследователите, които работят за Университета в Мичиган, направили опити с мишки, като задушили постепенно девет от животинките. Състоянието на гризачите било измервано с прибор, съчетаващ в себе си функциите на електрокардиограф и електроенцефалограф.

Активността на мозъка на мишките рязко се увеличила в течение на 30 секунди след спиране на сърцето им. В кората на главния мозък започнала активна дейност на невроните и се увеличили регистрираните мозъчни вълни. Според медиците, така между мозъка и сърцето са се установили нови връзки и сигналите на мозъка са се синхронизирали с пулсациите на сърцето.

Така според учените има възможност с препарати да се блокират връзките между двата органа и да се даде повече шанс на хората да оживеят при спиране на сърцето за известно време.

Източник: БЛИЦ

Подобни статии

Top