Учени откриха планета-двойник на Земята с обитаема среда (СНИМКИ)

1617

Поредният „двойник“ на Земята е открит още през пролетта на 2014 година, но учените досега не са бързали да обявят откритието си. Причината е, че планетата е истинска сензация. С помощта на летящата станция Kepler е намерена първата планета, която по размери е подобна на земното кълбо. Тя също се върти в зоната на своята звезда, а случаят наистина е уникален, тъй като досега такива аналози на Земята не са срещани.

Особеното на тази планета е в това, че около нея може да има планетарна маса, в която присъства атмосферно налягане, способно да съхрани водата в течно състояние на повърхността й.

До този момент няма достоверни данни за плътността и състава на планетата, но ако те са сходни със земните характеристики, изчисленията показват, че масата на предметите там, ще се равнява на 1,44 от земната. Разстоянието от Земята до тази планета е 492 светлинни години.

Кеплер-186F е съвсем малко по-голяма от Земята. Тя се върти край собствената си звезда, аналогична на нашето Слънце, за 129,9 дни, но пък интензивността на осветеността е равна едва на 4% от слънчевата.

Според някои данни, планетите, подобни на Земята, вече са около 40 милиарда само в нашата Галактика. Но тази планета, която има размер практически идентичен на Земята, е доказателство за това, че освен Земята, съществуват и други планети с обитаеми зони.

Предполага се, че на Кеплер-186F, както са нарекли планетата, в тамошната система също има живот. Но засега това се проверява от уените.

„Независимо от това, че знаем само за една планета с обитаема зона – Земята – ние търсим такива и извън пределите на Слънчевата система. Особено ни интересуват планети с характеристики, подобни на Земята. Но и това откритие  важна крачка напред за изследователите“, посочва Елайза Кинтана, научен сътрудник на SETI по издирване на извънземен разум в изследователския център Еймс в Мъфет Фийлд.

„Да, ние  намерихме обитаема зона на планетата, но това засега не означава, че сме категорични, че тя е обитаема. Температурата на повърхността на Кеплер е свързана и с нейната атмосфера. Но въпреки, че Kepler-186F може да се разглежда като подобна на Земята, не бива да я разглеждаме като планета-близнак“, допълва Томас Баркли, научен сътрудник от научно-изследователския института по опазване на околната среда в Еймс.

Източник: you-journal.ru
Превод: DCNEWS

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top