Училище за потребители отваря врати в Пловдив

Първото „Училище за потребители” ще отвори врати тази неделя в МОЛ Пловдив от 13.00 до 15.00 ч., съобщи за DCNEWS директорът на пловдивския офис на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Таня Димитрова. Поводът е Световният ден на потребителите – 15 март.

Инициативата „Училище за потребители“ ще се проведе едновременно в 6 града в страната – София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас и Монтана. С тази проява започва програмата от събития, с които страната ни ще отбележи Световния ден на потребителите. Датата се чества, за да се фокусира вниманието на гражданите върху техните права, когато купуват стоки или ползват услуги.

Идеята на „Училището за потребители” е в обичайната среда за пазаруване експерти на КЗП да придружат посетители на търговския център в някои от магазините, за и да им покажат важните стъпки, докато правят техния избор или когато решават да купят нещо.

Целта е хората да бъдат ориентирани какво да попитат, как да сравняват, как да избират, за да бъдат удовлетворени в най-голяма степен от покупката от гледна точка на индивидуалните им потребности и конкретно търсеното. А също и как да избегнат рисковете да бъдат подведени от некоректна информация или да си купят нещо, което не са планирали и не им е необходимо.

Импровизирана библиотека ще даде възможност на гражданите да се сдобият с кратки информационни материали за техните базови права като потребители. Експерти на КЗП ще бъдат на разположение за консултации и също ще раздават брошури. Те ще информират потребителите какво трябва да знаят при и  преди покупка и какви са правата им.

В Пловдив експертите ще бъдат на трите входове на МОЛ-а и сред клиентите. На всеки от тях може да бъде предадена и жалба, адресирана до КЗП, допълни Таня Димитрова.

Подобни статии

Top