Учкунова: Сестрите от яслите напускат

Медицинският персонал от яслите, млечните кухни и здравните кабинети в Пловдив все по-често напуска заради ниски заплати или си търси допълнителна работа, алармира общинският съветник от Патриотичен фронт Лилия Учкунова. Според нея тази тенденция ще продължи, ако общинското ръководство не заложи по-високи средства за заплатите им от предвидените в перото „Здравеопазване“ на Бюджет 2017.

В него има увеличение само и единствено на минималната работна заплата. И понеже тя ще стане 480 лв., а възнаграждението на сестрите е 500-550 лв, това все повече ще води до напускането им. При тази стагнация на медицински персонал, не трябва да го допускаме и в това е ролята на местния бюджет, коментира Учкунова.

Според нея по-голямата част от увеличението на бюджета за общинско здравеопазване е за сметка на  държавните дейности. Увеличението от местна дейност било малко над 1 млн. лв., което било крайно недостатъчно, имайки предвид, че освен ясли, детски градини и здравни кабинети, има и общински болнични здравни заведения. Те трябва да се подпомагат от общината при нужда, допълни съветничката.

Тя посочи още, че до 2 милиона допълнително ще бъдат дадени на МБАЛ „Св. Мина“, за чието вливане в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ се работи в момента. Предвидени са и средства за заплати в размер на 100-200 хиляди лева. Ако ще даваме тези средства, защо започнахме така бързо процедурата по вливане, би следвало да оздравим това заведение, добави доайенът на местния парламент. Тя припомни, че е внесла предложение за отмяна на решението за вливане, до очакване на резултатите от одита.

Учкунова постави и въпроса, защо базата на бившата Белодробна болница не се използва в студените дни за кризисен център, където да бъдат настанявани бездомници. По думите й заради това се товарели общинските болници, които били принуждавани с писмо от общината, да отделят легла за несретниците и да ги издържат в продължение на 4 месеца, без да получават допълнителни пари за това.

 

Подобни статии

Top