Фалити на аптеки застрашават достъпа на пациентите до лекарства

Собственици на аптеки,  народни представители, професори от академичните среди и анализатори  сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.

Форумът поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“. Той  ще се проведе от 10:30 часа в Пловдив.

Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. 

Фармацевтите са притиснати  още от октомври 2023 година, когато  министерството на здравеопазването ги задължи да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на електронна рецепта, без да е провело тестови период и да е отстранило неуредиците с номенклатурите в използваните софтуери и НЗИС.

За съжаление, това  доведе до невъзможността на голям брой пациенти да получат необходимите им  животоспасяващи лекарства навреме и постави лекари и фармацевти в топик.

Форумът ще разгледа редица проблеми, включително: неефективна административна намеса, липса на единна номенклатура, липса на прозрачност при въвеждането на нормативните промени, липса на връзка между националната здравно-информационна система, софтуерите на аптеките, лекарите и Националната здравноосигурителна каса.

Ще бъдат засегнати темите с недостига на лекарства и недоволните клиенти, както  и опасността от  фалити на аптеки

Целта на форума е да изрази становището на собствениците на аптеки, които не могат да работят поради  неефективното въвеждане на  електронизацията в лекарствоснабдяването, както и да изясни на обществеността проблема с достъпа до лекарства. 

Важно е да стане ясно, че в момента фармацевтите нито имат време да  консултират, нито могат да отпускат лекарства , ако електронните системи не си „говорят“!