Фаталният 13 вариант на матурата по български

„Гераците“ на Елин Пелин се падна на зрелостния изпит по БЕЛ днес. Фаталният 13 вариант на теста се падна при тегленето на матурата. Повече от 52 000 зрелостници се явяват на матурата по български език и литература днес. В същото време учениците от 7-ми клас ще решават тестове по български език и литература за влизане в гимназия.

В 5.25 часа тази сутрин репортерката Милена Кирова от Българската национална телевизия натисна клавиша на компютъра и така генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Името й бе изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Изпитът се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000. Изпитът започна в точно в 8 ч. и продължава четири часа.  В Пловдив само квесторите за матурата са 2000. От РИО обясниха пред DCNEWS обясниха, че има доста замени на учители заради болнични в последния момент.

След сглобяването на теста в МОН, той бе изпратен до директорите на всички училища, в които се провежда матурата. Чрез специален код те го разсекретиха, а след това да го разпечатаха и раздадоха на всеки зрелостник.

Вариантът съдържа тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която те ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение.

Седмокласници ще трябва да отговарят на 25 тестови задачи и да правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. Изпитът им започва в 10 часа.

След 15.00 часа днес на сайта на министерството ще бъде публикуван тестът с ключ за отговорите.

Снимка: МОН

Подобни статии

Top