Феновете – хулигани или участници в зрелищен спектакъл? (СНИМКИ) - DC news

Феновете – хулигани или участници в зрелищен спектакъл? (СНИМКИ)

Феновете на футбола - лумпени или артисти

Изстъпленията на българските фенове по стадионите и извън тях не са от вчера. Мнозина наричат нахлузилите качулки на главите си и запалили факли в ръцете си хулигани, ултраси и дори лумпени. И много от родителите ги е страх да заведат децата си на мач – да не вземе някой да го уцели с бомбичка, с факла или да го стъпче и пребие.

Самите запалянковци пък смятат, че са представители на т.нар. ултрас култура. Тя се изразява с това да се ходи с определен стил облекло, да се палят факли, да се пеят песни и да се скандира мощно от първата до последната секунда, независимо от резултата. Те гледат с пренебрежение на „чичковците”, които искат спокойно да си хрупат салатката и да си пийват ракийката пред телевизора. Или пък да седят мирно и тихо на трибуните като на опера или на театър.

Вече има и няколко смъртни случая, както и множество ранени, в това число и полицаи. Униформените не правят нищо, защото началниците не им разрешават да употребяват груба сила. Защото политическите кръгове пък искат да използват агитките в своя полза – дали срещу Цар Киро, срещу ДПС или за някаква друга национална идея като прикритие за личното им забогатяване и докопване до властта.

Върхът бе на националния стадион „Васил Левски” на мача между България и Хърватия. Вместо да подкрепят отбора, ултраси на Локомотив (Пловдив) и Берое се сбиха помежду си. Фенове на Ботев (Пловдив) пък тръгнаха да грабят бензионстанция и 70 от тях бяха задържани, в това число и 12-годишно момче, което получи отличен пример от батковците.

Сега отново се задават „кървави” дербита. Между Левски и ЦСКА, както и нови 3 пловдивски между Ботев и Локомотив. И отново градовете ни ще заприличат все едно има полицейски час или военно положение.

 

Подобни статии

Top