Фен на „Ботев“ мечтае да е полицай, мери каска и щит (СНИМКИ)

Автомати, пистолети, устройства за електрошок, полицейски палки, защитни бронирани жилетки, щитове, каски и всякакъв вид въоръжение и средства за защита, бяха изложени на показ днес в сектор “Специализирани полицейски сили” /СПС/ в Пловдив. На празника на МВР, секторът, в който се помещават спецчастите на полицията, отвори вратите си за посетители.

Деца – от малки до големи, младежи и дори възрастни дойдоха да разгледат базата на СПС.  Пристигнаха и бивши, вече пенсионирали се полицаи.

Сред посетителите беше също 19-годишният Любен Велков, който тази година се дипломира в специалността „Автоматика“ в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Абитуриентът иска да стане полицай, защото го привлича професията. Насочил се е към жандармерията или охранителната дейност, тъй като е фен на „Ботев“ и е изключително впечатлен от работата на униформените при охрана на протести и мачове.

Засега Любчо не мисли да кандидатства в Полицейската академия в Симеоново, но пък се е насочил към един от пловдивските ВУЗ-ове, където има специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“. Спира го само високата такса, тъй като живее сам с майка си и е изчислил, че за семестриалната такса ще отива цялата й заплата.

„Приятелите ми не са кой знае какви привърженици на тази професия, като споделих къде искам да кандидатствам, ми казаха, че съм малко луд, защото е скъпо“, обясни Любен. Но не смята да се отказва от мечтата си.

„Изложили сме оборудването на сектор СПС за борба с масовите безредици, футболни срещи, протести, както и за задържане на опасни престъпници, противокуршумни щитове и каски, радиовръзки, различни модификации оръжия – късо и дълго. Показваме също моторите на сектор „Сигма“, полицейски микробуси и автомобили. Сред нас са и водачи на полицейски кучета – едното е за откриване на взривове, а другото за задържане на престъпници и издирване на хора“, разказа Николай Велев – командир СПС – група „Бързо реагиране“.

Сред наредените като на изложение полицейски пособия бяха турско и френско оборудване, а също два вида полицейски палки, автомат „Калашников“ и муниции за него, оръжие за хвърляне на гранати със сълзотворен газ, бойни патрони, картечни пистолети „Шипка“, Глог и „Макаров“, учебни пистолети, белезници за крака и ръце, средства за разбиване на врати – тарани, ножици, чукове и др.

По традиция най-интересни за посетителите бяха електрошоковият пистолет тейзър и разбира се полицейските кучета Рандо и Рико – винаги готови да заловят опасни нарушители.

 

Подобни статии

Top