Фермерът Владислав Данов: Който не става за футболист, явно става за кравар (СНИМКИ)

Най-личните фермери на Тракия бяха наградени снощи на бляскава церемония, организирана от в. „Марица“.

Тази година от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково бяха номинирани над 50 земеделски производители. След селекция останаха 10 номинации с изключителни постижения в разделите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“, стана ясно по време на церемонията.

Четирима от десетте номинирани се оказаха спортисти, като от тях трима са бивши футболисти, а един – шахматист. Именно бивш футболист спечели наградата „Фермер на Тракия“ за 2015 година в раздел „Животновъдство“. Статуетката на Деметра получи собственикът на кравеферма в село Огняново Владислав Данов. Започнал да се занимава с развъждане на крави преди 15 години, а днес вече има над 80 животни и нова ферма. След като зам.-областният управител на Пловдив Георги Пилев му връчи приза, младият фермер призна, че е много развълнуван и  се пошегува, че явно който не става за футболист, става за добър кравар.

Бивш футболист се оказа и още един от номинираните животновъди -Мирослав Чилингиров. Играл в отборите на Хасково и Димитровград, след края на спортната си кариера той станал зооинженер. Последвал примера на баща си, който също е кравар. Мирослав развъжда овце от две години и от 115 в началото, стадото му достигнало 350 животни. Овце развъжда и първия подгласник в областта на животновъдството – Здравко Узунов, който също правил кариера във футбола.

Шахматист получи приза „Фермер на Тракия“ в сферата на растениевъдството – Милко Узунов от Устина. В момента отглежда близо 400 дка лозя и има известна вила за винен туризъм.

Сред призьорите се оказаха и четири дами. Агрономът Зара Клисурова обработва 1000 дка земя край Сопот, Ивелина Лютакова гледа зеленчуци в пазарджишкото село Звъничево, Христина Якофова се занимава с пчеларство в Царимир, а Надя Петкова – със зеленчуци, овощарство, ягоди, малини, касис и екзотичните годжи бери.

 

Подобни статии

Top