Фестивалът „Северно сияние” за първи път озарява Пловдив

Фестивал на скандинавското кино в Пловдив

За първи път фестивалът „Северно сияние” ще озари и Пловдив. От 12 до 18 декември в Lucky Дом на киното ще се прожектира селекция от 9 скандинавски филма, отличени на международни фестивали и спечелили симпатиите на зрителите по света.

Един от акцентите на фестивала е последният филм на шведската легенда Ян Троел – „Последната присъда”. Продукцията е отличена с наградата за най-добър режисьор от фестивала в Монреал и награда за най-добра актриса на Ула Скоог от фестивала в Чикаго.

Сред останалите имена в актьорския състав са музата на Бергман Пернила Аугуст и датската звезда Йеспер Кристенсен. Филмът е екранизация по едноименния роман на Кене Фант.

Сред останалите предложения са датският „Похищението”, отличен с 5 награди „Роберт”, биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер”, представяща живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер и „Синовете на Норвегия” – филм за бунта, ъндърграунд музиката, ада на предградията и умението да живееш така, както пожелаеш.

Провокативният „Момиче на повикване” е с участието на шведските звезди Пернила Аугуст и Давид Денсик. Сюжетът е базиран върху реалните факти около известен обществен скандал от 1970 г. в Швеция, когато няколко видни политици са замесени в афера с непълнолетни проститутки.

Отличеният с две шведски национални награди „Авалон” също е част от „Северно сияние”. Филмът представя нощния живот в Стокхолм и отварянето на тузарския клуб „Авалон”.

Култовият „На север от слънцето” също е включен в програмата на фестивала. С десетки награди от международни форуми и хиляди последователи, филмът се превърна в задължителен за почитателите на сърфинг културата.

Фестивалът „Северно сияние” се организира с подкрепата на Нордския културен фонд и в партньорство с Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия и Консулството на Швеция в София.

 

Подобни статии

Top