Физици от Пловдивския университет положиха Галилеевата клетва (СНИМКИ)

60 абсолвенти от 4 магистърски и 3 бакалавърски програми на Факултета по физика и инженерни технологии (ФФИТ) получиха дипломите си на официална церемония в шеста аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски”. Те положиха традиционната Галилеева клетва, която се произнася при дипломиране от всички възпитаници на Пловдивския университет, съобщи доц. д-р Желязка Райкова, декан на ФФИТ.

Отличниците са над 25% от завършващите – 16 на брой. Почетният плакет на факултета получи първенецът на випуска Христо Шишков. Всички дипломи с отличен успех бяха връчени от заместник-ректора проф. д-р Невена Милева. Доц. д-р Желязка Райкова приветства студентите и в духа на физиката ги посъветва винаги да помнят Третия закон на Нютон, част от който гласи: „Всяко действие има равно по големина противодействие.” С тези думи тя пожела на дипломираните физици винаги да вършат добро, за да получават добро и с лекота да успеят да се реализират.

Гост на събитието бе и представител на „Оптикс” АД – Панагюрище, постоянен партньор на Факултета по физика и инженерни технологии в програмите за обучение на кадри за бизнеса и промишлеността. Компанията раздаде награди на студентите от випуска, които вече са нейни служители.

Студенти от Катедра „Музика” на Педагогическия факултет на Пловдивския университет поздравиха със свои фолклорни изпълнения дипломантите от ФФИТ.

***

На 7 януари 1989 г. на едноименния площад пред църквата “Санта Кроче” във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей, се състои митинг в негова чест. Прозвучава призив да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света.

С утвърдената си вече традиция Пловдивският уни­вер­си­тет е откликнал на този хуманен призив. С клетвата като морален акт всеки поема задължение да изпълни нещата, в които се кълне, да им остане верен, съхранявайки в тях и чрез тях човешкото си достойнство.

Вижте текста на Галилеевата  клетва:

 

 

АЗ, ВЪЗПИТАНИКЪТ на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”,
като навлизам в редовете на българската интелигенция,
СЕ ЗАКЛЕВАМ:
– да пазя името на университета,
който разкри пред мен света на науката;
– да защитя достойно професионалната си подготовка;
– да използвам научните си познания единствено за добро,
за напредък,
за хуманизация на света;
– да съдействам за издигане на човека
като висш критерий за всяка научна и социална дейност;
– да утвърждавам в себе си и в обществото
основните принципи на човешкия морал;
– верен на своя народ,
да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще;
– да бъда достоен гражданин на Отечеството си!
ЗАКЛЕХ СЕ!

 

Подобни статии

Top